Vlierbloesemsiroop maak je eenvoudig zelf!

Vlierbloesemsiroop - Sambucol ondersteunt je weerstand
Al jaren maken we zelf vlierbloesemsiroop. De bloesems zijn een voorloper van de vlierbessen die je weerstand ondersteunen. Buiten het feit dat het heel lekker is zijn de bloesemschermen echt prachtig om te zien. De vlieren groeien/bloeien in de polder, bossen en omstreken volop. We gebruiken zelf een katoenen tasje om de vlierbloesems in te doen en een schaar om de bloesems af te kunnen knippen op onze ‘vlierbloesemexpeditie’. Het liefst ‘plukken’ we de schermen op een zonnige ochtend, kies alleen schermen die helemaal bloeien en er fris wit uitzien. Na het knippen schudt je ze even uit om eventuele beestjes eruit te schudden. Pluk er veel, op twee liter water gaan zo maar een stuk of vijftig vlierbloesemschermen.

Op het internet zijn verschillende recepten te vinden van vlierbloesemsiroop. Wij gebruiken altijd veel vlierbloesem en minder suiker dan in andere recepten. Dat heeft als consequentie dat de siroop wat dunner is en uiteraard minder zoet. Hierdoor komt de ‘bloemige’ smaak wel veel beter tot zijn recht. Siroop maken kan niet zonder suiker, de vlierbloesem heeft wel veel gezonde eigenschappen. Zo werkt vlierbloesemweerstand verhogend.

Het is natuurlijk zo dat zelfgemaakte siroop van deze bloemetjes nog steeds gezonder is dan een kant en klaar gekochte siroop. Buiten het feit dat het gewoon leuk is om zelf aan de slag te gaan, van de pluk tot het proeven van het resultaat!

Ingrediënten voor 2 liter vlierbloesemsiroop:

 • 2 liter vlierbloesemwater*
 • 1 kilo ruwe rietsuiker
 • sap van twee grote citroenen

Zo maak je de vlierbloesemsiroop:

 • Pluk ’s morgens veel bloemschermen. Bij thuiskomst knip je de bloemetjes van de stelen. Er mag wat groen blijven zitten maar de grote groene stelen knip je weg. Je kunt de bloemetjes ook met een vork van de steel ‘ritsen’, dit is alleen meer werk.
 • Doe de schermen in een grote pan of emmer. Doe er dan water bij totdat de bloesem precies onder staat. De bloesem heeft de neiging om te gaan drijven daarom plaatsen we altijd een omgekeerd bord over het bloemenwater. Op die manier blijven alle bloemen onder water staan.
 • Zet de pan of de emmer een dag weg op een koele plaats.
 • Giet de inhoud van de pan na 24 uur door een zeef.
 • Doe twee liter van dit bloemenwater in een pan, voeg het sap van twee citroenen en de kilo rietsuiker toe.
 • Breng aan de kook en laat een paar minuten flink doorkoken.
 • Zet flessen klaar die zorgvuldig gewassen zijn en uitgespoeld met kokend water.
 • Giet de hete siroop in de flessen en sluit ze direct af. Laat ze afkoelen.
 • Bewaar de flessen siroop in de koelkast.
 • Het is heel normaal als je bezinksel ziet op de bodem van de fles, dit is stuifmeel uit de bloemetjes. Wil je de siroop buiten de koeling kunnen bewaren dan voeg je meer suiker toe (1 liter vloeistof op 1 kilo suiker en voeg dan ook wat citroenzuur toe). Citroenzuur en suiker zijn natuurlijke conserveringsmiddelen.

Je kunt allerlei variaties bedenken op vlierbloesemsiroop zo kan je ook wat muntblaadjes meekoken of rozenblaadjes. Vlierbloesemsiroop met een twist.

Als je de limonade in een glazen kan maakt voeg dan een bloemenscherm en een schijfje citroen toe voor een feestelijk effect.

Heb je geen tijd om deze overheerlijke siroop zelf te maken? Dan bieden wij nu jou de mogelijkheid om deze gemakkelijk en snel bij ons te bestellen. 

Sambucol Original 120ml ondersteunt je weerstand

Sambucol Original

Sambucol Original vlierbessensiroop heeft een lekkere vlierbessensmaak en is makkelijk in te nemen en te doseren. Een dosering bestaat uit 1 eetlepel siroop. Ideaal voor het hele gezin. En is bovendien het hele jaar door te gebruiken.
Lees meer »

Dit recept is samen met Simplify Your Life ontwikkeld.

Koop nu: een ruim gevulde healthy suprise Goodybox!

<span style="color: #242424; font-family: Calibri, sans-serif; font-size: 14.67px;"><b>E</b>en ruim gevulde healthy suprise goodybox voor €15,- (inhoud ter waarde van € 160,-) waarbij je óók nog bijdraagt aan een goed doel via onze TS Health Foundation! </span><span style="color: #242424; font-family: Calibri, sans-serif; font-size: 14.67px;">Klink </span><u style="color: #242424; font-family: Calibri, sans-serif; font-size: 14.67px;"><i>hier.</i></u>

  Je kiest voor A dus.

  X
  CONTACT US