Na vlierbloesemsiroop, vlierbloesempannenkoekjes met vlierbloesemhoning is het nu tijd voor champagne! Vlierbessenchampagne om precies te zijn. Een feestelijk bloemig drankje. De meeste suiker wordt omgezet tot alcohol, toch blijft het alcoholpercentage maar heel laag, je proeft het nauwelijks. Een heerlijk drankje voor een tuinfeestje dus open de flessen voor de zekerheid buiten.
Ingrediënten voor vlierbessenchampagne:
- 15 vlierbloesemschermen
- 3 liter water
- 500 gram biologische kristalsuiker
- 1 biologische citroen
- 1,5 eetlepel biologische witte wijn azijn
Bereiding van vlierbessenchampagne:
- Doe 400 ml water in een steelpan en voeg daarna de suiker toe. Breng aan de kook terwijl je roert zodat de suiker oplost. Laat het suikerwater vervolgens afkoelen.
- Rits de bloemetjes van de schermen met een vork of pluk ze eraf. Was de citroen en schil deze met een dunschiller. Zorg dat je alleen het gele schilletje eraf haalt.
- Pers de citroen uit. Doe het restant water (2,6 liter) in een grote weckpot, voeg daar bloemetjes, citroensap schil, suikerwater en azijn aan toe. Sluit de pot en laat dit mengsel vervolgens drie dagen staan.
- Zet drie dikke glazen flessen met schroefdop of beugelsluiting klaar die zorgvuldig schoongemaakt zijn.
- Zeef de inhoud van de weckpot en vul de flessen met de gezeefde vloeistof. Doe ze niet te vol (ik vulde ze tot de flessenhals) omdat er druk gaat ontstaan bestaat het risico dat de flessen ontploffen. Dat zou zonde zijn… (en het geeft zo’n bende).
- Zet de flessen weg op een donkere en koele plek.
Proost!
Dit recept is samen met Simplify Your Life ontwikkeld.