Ingrediënten voor jam van appel en vlierbessen (twee potjes):
- 250 ml vlierbessensap
- 750 gram appel, geschild, ontdaan van klokhuis en in kleine blokjes
- sap van een halve citroen
- 100 gram ruwe rietsuiker*
Bereiding voor jam van appel en vlierbessen:
Als je zelf sap wilt maken zoek je eerst een mooie vlierbessenstruik op. Daar pluk je de schermen met de zwarte bessen. Ris de bessen van de schermen en verwijder alle groene en rode bessen, deze zijn namelijk giftig. Doe de bessen dan in een pan met dikke bodem en verwarm ze. Als de bessen stuk gaan komt het sap vrij. Dit duurt een minuut of vijf. Zeef het geheel dan zodat je alleen het sap overhoudt.
Verwarm de appelblokjes met een klein beetje sap totdat ze zacht zijn (het ligt aan het soort appels dat je gebruikt hoe lang dit duurt). Als de appels tot moes zijn gekookt voeg je de rest van zowel het vlierbessensap als citroensap en de suiker toe. Je hebt voor deze jam geen geleisuiker nodig omdat appels veel pectine bevatten, het bindmiddel dat je nodig hebt om een stevige jam te maken. Laat het geheel nog een paar minuten doorkoken zodat de suiker is opgelost. Schep de jam in twee ,zorgvuldig schoongemaakte, jampotten. Bewaar in de koelkast vanwege het geringe suikerpercentage.
*Gebruik zo min mogelijk suiker maar om de jam te binden, op smaak te maken en langer houdbaar dan een paar dagen, heb je toch suiker nodig.
Dit recept is samen met Simplify Your Life ontwikkeld.