Als je zelf sap wilt maken zoek je eerst een mooie vlierbessenstruik op. Daar pluk je de schermen met de zwarte bessen. Ris de bessen van de schermen en verwijder alle groene en rode bessen, deze zijn namelijk giftig. Doe de bessen dan in een pan met dikke bodem en verwarm ze. Als de bessen stuk gaan komt het sap vrij. Dit duurt een minuut of vijf. Zeef het geheel dan zodat je alleen het sap overhoudt.
Verwarm de appelblokjes met een klein beetje sap totdat ze zacht zijn (het ligt aan het soort appels dat je gebruikt hoe lang dit duurt). Als de appels tot moes zijn gekookt voeg je de rest van zowel het vlierbessensap als citroensap en de suiker toe. Je hebt voor deze jam geen geleisuiker nodig omdat appels veel pectine bevatten, het bindmiddel dat je nodig hebt om een stevige jam te maken. Laat het geheel nog een paar minuten doorkoken zodat de suiker is opgelost. Schep de jam in twee ,zorgvuldig schoongemaakte, jampotten. Bewaar in de koelkast vanwege het geringe suikerpercentage.
*Gebruik zo min mogelijk suiker maar om de jam te binden, op smaak te maken en langer houdbaar dan een paar dagen, heb je toch suiker nodig.
Dit recept is samen met Simplify Your Life ontwikkeld.
Noodzakelijke cookies zijn essentieel voor het goed functioneren van de website. Deze categorie bevat alleen cookies die basisfuncties en beveiligingsfuncties van de website garanderen. Deze cookies slaan geen persoonlijke informatie op.
Cookies die mogelijk niet noodzakelijk zijn voor het functioneren van de website en die specifiek worden gebruikt om persoonlijke gegevens van gebruikers te verzamelen via analyses, advertenties en andere ingesloten inhoud worden niet-noodzakelijke cookies genoemd. Het is verplicht om toestemming van de gebruiker te verkrijgen voordat wij deze cookies op onze website gebruikt.