Weerstand bij kinderen ondersteunen

weerstand van je kind - Sambucol vlierbessenextract
Als je moeder bent, dan heb je vast wel eens meegemaakt dat zodra de weerstand van je baby of kind minder is, het hele huis op zijn kop staat. Je wilt dit niet voor je kleintje, maar helaas hoort het het erbij. Ook al wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom is het fijn om te weten dat je de weerstand bij kinderen (en het immuunsysteem) zelf ook kunt ondersteunen.

De weerstand van een baby of kind is niet hetzelfde als die van een volwassenen

Een baby zit veilig in de buik van de moeder, de weerstand en het immuunsysteem van het ongeboren kind zorgen dan al voor bescherming tegen indringers van buitenaf. Dit komt omdat ze via de moeder al tijdens de zwangerschap veel antistoffen meekrijgen. Helemaal moeders die de eerste drie maanden borstvoeding geven, geven daardoor nog extra antistoffen mee aan hun pasgeboren baby. Dat is onder andere de reden waarom baby’s in die fase al een natuurlijke weerstand hebben opgebouwd. Maar let op, deze weerstand is niet blijvend. Hij verdwijnt na enkele maanden weer.

Dan is het de taak van de baby zelf om het immuunsysteem te ontwikkelen, dit gebeurt automatisch. Waardoor het nu zelfstandig weerstand gaat opbouwen. Invloeden van buitenaf kunnen hier waar nodig een rol in spelen ter ondersteuning. Net zoals met zo veel dingen bij je kleintje, geldt dat het immuunsysteem nog niet helemaal goed ontwikkeld is. Dat heeft tijd nodig.

Wat kun je zelf doen voor de weerstand van je baby of kind

De verloskundige heeft het vast al meerdere keren aangegeven. Is het niet de verloskundige, dan zeker de kraamhulp of andere verse moeders (of je eigen moeder). Belangrijk bij kleine kinderen zijn de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat. Wist je dat dit ook van invloed is op de weerstand van je baby of je kind. Naast voldoende slapen en een gezonde hygiëne is bewegen, de buitenlucht opzoeken, gezond eten en veel water drinken minstens net zo belangrijk. Houdt hierbij wel rekening met de leeftijd van je baby of kind.

  1. Reinheid; Juist in deze tijden is een goede hygiëne onmisbaar. Leer je kind dat naast het handen wassen na een toiletbezoek en voor het eten, ook extra je handen wassen met zeep nu belangrijk is. Gebruik papieren zakdoekjes bij een verkoudheid, die je direct kunt weggooien in de prullenbak. En was daarna je handen nog een keer.
  2. Bewegen; In de frisse buitenlucht hebben ziekteverwekkers minder kans op overleven dan in een warme ruimte. Ga dus dagelijks minimaal een half uur met je kind naar buiten. Bijvoorbeeld een stukje fietsen, of door een wandeling te maken in een bosrijke omgeving.
  3. Bewegen, afgewisseld met rustmomenten; Waarbij ouders vaak allerlei balletjes hoog proberen te houden, is het voor kinderen des te belangrijker (voor ouders ook) om veel rustmomenten te pakken. Het helpt de weerstand versterken, omdat je lichaam zo kan herstellen.
  4. Regelmaat is prettig voor je lijf; Kinderen kunnen in deze tijd sneller van slag zijn, omdat het enige regelmaat mist. Ze zijn meer thuis en hebben vaker hun vader en/of moeder om zich heen. Reden voor een feestje, zo wordt er vast wel gedacht ;). Heeft je kind lessen vanuit school meegekregen? Probeer zo veel mogelijk de lestijden van school aan te houden. Kinderen zijn dat gewend en vinden regels overzichtelijk. Spreek tijden af wanneer ze een beroep op je kunnen doen en wanneer ze eventjes hun energie kwijt kunnen en jij alle aandacht voor ze hebt.
  5. Voldoende slaap is essentieel! Tijdens de slaap kan het lichaam van je kindje zich herstellen van de inspanningen van de dag. En bouwt het weer nieuwe energie op voor de strijd tegen indringers van buitenaf.
  6. Onderschat de gezonde kracht van verse groente en fruit niet; Een echte oppepper voor je weerstand is toch wel vitamine C en D. Broccoli, wortelen, paprika, aardbeien en kiwi zijn echte vitamine C krachtbommetjes. Vitamine D halen we vooral uit de zon. Daarom is het belangrijk om minstens een half uur buiten te vertoeven.

Ondersteuning nodig voor je kind?

Sambucol Kids Siroop als ondersteuning van de weerstand en immuunsysteem van je kinderen

Sambucol Kids Siroop

De weerstand van je kind is uiteraard erg belangrijk voor je. Daarom hebben wij speciaal voor kinderen vanaf 1 jaar de Sambucol® Kids Siroop en voor kinderen vanaf 4 jaar de Sambucol® Kids Kauwtabletten ontwikkeld.
Lees meer »