Weerstand bij kinderen ondersteunen

weerstand van je kind - Sambucol vlierbessenextract
Als je moeder bent, dan heb je vast wel eens meegemaakt dat zodra de weerstand van je baby of kind minder is, het hele huis op zijn kop staat. Je wilt dit niet voor je kleintje, maar helaas hoort het het erbij. Ook al wil je dit natuurlijk voorkomen. Daarom is het fijn om te weten dat je de weerstand bij kinderen (en het immuunsysteem) zelf ook kunt ondersteunen.

De weerstand van een baby of kind is niet hetzelfde als die van een volwassenen

Een baby zit veilig in de buik van de moeder, de weerstand en het immuunsysteem van het ongeboren kind zorgen dan al voor bescherming tegen indringers van buitenaf. Dit komt omdat ze via de moeder al tijdens de zwangerschap veel antistoffen meekrijgen. Helemaal moeders die de eerste drie maanden borstvoeding geven, geven daardoor nog extra antistoffen mee aan hun pasgeboren baby. Dat is onder andere de reden waarom baby’s in die fase al een natuurlijke weerstand hebben opgebouwd. Maar let op, deze weerstand is niet blijvend. Hij verdwijnt na enkele maanden weer.

Dan is het de taak van de baby zelf om het immuunsysteem te ontwikkelen, dit gebeurt automatisch. Waardoor het nu zelfstandig weerstand gaat opbouwen. Invloeden van buitenaf kunnen hier waar nodig een rol in spelen ter ondersteuning. Net zoals met zo veel dingen bij je kleintje, geldt dat het immuunsysteem nog niet helemaal goed ontwikkeld is. Dat heeft tijd nodig.

Wat kun je zelf doen voor de weerstand van je baby of kind

De verloskundige heeft het vast al meerdere keren aangegeven. Is het niet de verloskundige, dan zeker de kraamhulp of andere verse moeders (of je eigen moeder). Belangrijk bij kleine kinderen zijn de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat. Wist je dat dit ook van invloed is op de weerstand van je baby of je kind. Naast voldoende slapen en een gezonde hygiëne is bewegen, de buitenlucht opzoeken, gezond eten en veel water drinken minstens net zo belangrijk. Houdt hierbij wel rekening met de leeftijd van je baby of kind.
In de frisse buitenlucht hebben ziekteverwekkers minder kans op overleven dan in een warme ruimte. Ga dus dagelijks minimaal een half uur met je kind naar buiten. Bijvoorbeeld op de fiets naar school, door een wandeling te maken of een speeltuin te bezoeken.
Bewegen, afgewisseld met rustmomenten, helpt de weerstand versterken. Regelmaat is prettig voor je lijf. Voldoende slaap is essentieel! Tijdens de slaap kan het lichaam van je kindje zich herstellen van de inspanningen van de dag. En bouwt het weer nieuwe energie op voor de strijd tegen indringers van buitenaf.

Ondersteuning nodig voor je kind?

Sambucol Kids Siroop

De weerstand van je kind is uiteraard erg belangrijk voor je. Daarom hebben wij speciaal voor kinderen vanaf 1 jaar de Sambucol® Kids Siroop en voor kinderen vanaf 4 jaar de Sambucol® Kids Kauwtabletten ontwikkeld.
Lees meer »