De weerstand van een baby of kind is niet hetzelfde als die van een volwassenen
Een baby zit veilig in de buik van de moeder, de weerstand en het immuunsysteem van het ongeboren kind zorgen dan al voor bescherming tegen indringers van buitenaf. Dit komt omdat ze via de moeder al tijdens de zwangerschap veel antistoffen meekrijgen. Moeders die de eerste drie maanden borstvoeding geven, geven daardoor nog extra antistoffen mee aan hun pasgeboren baby. Dat is onder andere de reden waarom baby’s in die fase al een natuurlijke weerstand hebben opgebouwd. Maar let op, deze weerstand is niet blijvend. Hij verdwijnt na enkele maanden weer.
Dan is het de taak van de baby zelf om het immuunsysteem te ontwikkelen, dit gebeurt automatisch. Waardoor het nu zelfstandig weerstand gaat opbouwen. Invloeden van buitenaf kunnen hier waar nodig een rol in spelen ter ondersteuning. Net zoals met zo veel dingen bij je kleintje, geldt dat het immuunsysteem nog niet helemaal goed ontwikkeld is. Dat heeft tijd nodig.
Wat kun je zelf doen voor de weerstand van je baby of kind
De verloskundige heeft het vast al meerdere keren aangegeven. Is het niet de verloskundige, dan zeker de kraamhulp of andere verse moeders (of je eigen moeder). Belangrijk bij kleine kinderen zijn de drie R’s: rust, reinheid en regelmaat. Wist je dat dit ook van invloed is op de weerstand van je baby of je kind. Naast voldoende slapen en een gezonde hygiëne is bewegen, de buitenlucht opzoeken, gezond eten en veel water drinken minstens net zo belangrijk. Houdt hierbij wel rekening met de leeftijd van je baby of kind.
- Reinheid; want juist in deze tijden is een goede hygiëne onmisbaar. Leer je kind van jongs af aan dat naast het handen wassen na een toiletbezoek en voor het eten, ook extra je handen wassen met zeep belangrijk is. Gebruik papieren zakdoekjes bij een verkoudheid, die je direct kunt weggooien in de prullenbak. En was daarna je handen nog een keer.
- Rustmomenten; waarbij ouders vaak allerlei balletjes hoog proberen te houden, is het voor kinderen des te belangrijker (voor ouders ook) om veel rustmomenten te pakken. Het helpt de weerstand versterken, omdat je lichaam zo kan herstellen.
- Regelmaat is prettig voor je lijf; kinderen kunnen in deze tijd sneller van slag zijn, omdat het enige regelmaat mist. Kies voor vaste tijden dat ze eten, spelen en naar bed gaan. Ze ervaren duidelijke regels als overzichtelijk. Spreek ook tijden af wanneer ze een beroep op je kunnen doen en jij alle aandacht voor ze hebt.
- Bewegen; in de frisse buitenlucht hebben ziekteverwekkers minder kans op overleven dan in een warme ruimte. Ga dus dagelijks minimaal een half uur met je kind naar buiten. Bijvoorbeeld een stukje fietsen, of door een wandeling te maken in een bosrijke omgeving. Dat is voor jou als ouder ook fijn.
- Voldoende slaap is essentieel, ook voor jou als ouder! Tijdens de slaap kan het lichaam van je kindje zich herstellen van de inspanningen van de dag. En bouwt het weer nieuwe energie op voor de strijd tegen indringers van buitenaf.
- Onderschat de gezonde kracht van verse groente en fruit niet; een oppepper voor je weerstand is toch wel vitamine C en D. Broccoli, wortelen, paprika, aardbeien, vlierbessen en kiwi zijn echte vitamine C krachtbommetjes. Vitamine D halen we vooral uit de zon. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Voor die kleintjes is het alleen nog niet altijd mogelijk om bepaalde voeding binnen te krijgen. Naar gelang hun leeftijd kun je ze stap voor stap laten wennen. Of kijk voor alternatieven zoals een voedingssupplement met vitamine C en D, zoals Sambucol met vlierbessen.