Weerstand, wat is dat eigenlijk?
Iedere dag komen we in aanraking met virussen, bacteriën en schimmels. Je lichaam heeft daarvoor een afweermechanisme ontwikkeld, je immuunsysteem. Dit gebeurt al wanneer je nog als baby veilig in de buik van je moeder zit. Je weerstand en je immuunsysteem zorgen dan al voor bescherming tegen indringers van buitenaf.
Meestal werkt je weerstand erg goed, maar er zijn situaties waarbij dat niet zo is. Bekende factoren die je weerstand kunnen beïnvloeden zijn slaapgebrek, stress, slechte hygiëne en ongezond eten. Wanneer je afweer verzwakt dan is je lichaam kwetsbaarder voor invloeden van buitenaf. Een goede weerstand begint bij een goede hygiëne (zoals je handen wassen), voldoende slaap in een frisse slaapkamer en gezond eten. Daarnaast kun jij je weerstand en je immuunsysteem ondersteunen met een voedingssupplement die vlierbessen bevat.
Waarom vlierbessen voor je weerstand?
De zwarte vlierbes is een vruchtje dat we allemaal kennen, vaak zelfs uit de eigen achtertuin: de Sambucus Nigra. In de lente verschijnen geurige, witgele bloemschermen en in september rijpen trossen glanzende, zwarte paarse bessen. De vlierbes heeft een rijke geschiedenis. Zo beschreef Hippocrates (400 v. Chr.) het en referenties over deze vlierbes kunnen getraceerd worden naar de Egyptenaren. Ook de Grieken namen het mee tijdens veldslagen voor het immuunsysteem van hun leger.
Vlierbessen zitten bomvol gezonde vitamine C en de mineralen: calcium, kalium, fosfor, natrium, magnesium en ijzer, zink, koper en selenium. De dosis vitamine C alleen al kan je weerstand ondersteunen. De vlierbes bevat daarnaast ook nog verschillende antioxidanten zoals, anthocyaninen, carotenoïden en bio-flavonoïden. Voeg daar de hoeveelheid vitamine A en B aan toe die deze kleine besjes bevat en je hebt zeker een bijzondere bes in handen.
En veel van onze overgrootmoeders maakten in het najaar siroop van vlierbessen om in de winter te gebruiken om je weerstand op peil te houden.
Vlierbloesem
Vlierbloesem kan vers of gedroogd in de thee worden gebruikt, of er kan een siroop van getrokken worden. Wanneer de bloemschermen veel gele stuifmeel bevatten, eind mei of juni, kunnen ze worden geoogst. Gedroogd kunnen de bloemen voor een jaar bewaard worden, in een van lucht en licht afgesloten pot.
Groene vlierbessen (niet eetbaar)
Voordat de donker paarse vlierbessen rijp zijn, zijn ze eerst groen van kleur. De vlierbes is dan nog niet rijp en niet eetbaar. Ze zijn in deze fase van de bloei zelfs giftig en hebben een sterk laxerende werking. Je moet nog even geduld hebben totdat de groene vlierbes verder rijpt en zijn intens paarse kleur krijgt.
Vlierbessen
Vlierbessen bevatten van nature flavonoïden. Je kunt de vlierbessen plukken van september – november. En ze zijn te verwerken in diverse heerlijke gerechten. Bij het bijzondere productieproces van Sambucol® worden de natuurlijke gezondheidsvoordelen van de vlierbes behouden.
Sambucol® vlierbessen voor je weerstand
Vlierbessen voor je weerstand? Jazeker! Sambucol® bevat een gestandaardiseerd en geconcentreerd extract uit de zwarte vlierbes. Door het immuunsysteem te stimuleren, bevordert Sambucol® het hele jaar door het natuurlijk afweersysteem van je lichaam.
Sambucol® bevat geen genetisch gemodificeerde ingrediënten en de veiligheid is klinisch getest. Het bevat als enige vlierbessenproduct AntiVirin® en ondersteunt het immuunsysteem. Het is verkrijgbaar in verschillende varianten en ook speciaal voor kinderen ontwikkeld.