Top 5 activiteiten met je kids tijdens de lock-down

De normale uitstapjes voor afleiding en vertier kunnen niet doorgaan; de indoor speelparadijzen zijn gesloten, de bioscopen, de zwembaden, enzovoorts. Hoe kunnen we (kleine) kinderen bezighouden en ervoor zorgen dat we elkaar niet in de haren vliegen? Tijdens de eerste lockdown hebben we de nodige spanningen meegemaakt. Hoe hebben we hier een omslag in weten te vinden en bovendien, welke voordelen kunnen we hier nog meer uithalen? Lees hier de top 5 activiteiten om met jonge kids te kunnen doen. De ontspanning, het verlagen van het stressniveau, de fysieke activiteit en het buiten zijn stimuleert de weerstand, van jou en je kind(eren). En een optimale weerstand is heel belangrijk in deze tijd. We zetten de top 5 voor je op een rij:

 1. Naar het bos!
  Afhankelijk van de leeftijd van je kids kan je een wandeling maken of je doet een ‘spel’. Je kunt een bal meenemen die je om de beurt een trap geeft en de bal bepaalt jullie weg. Dit levert soms hilarische situaties op! Of je speelt boswachtertje: neem een plastic zak mee, doe handschoenen aan, en verzamel onderweg het zwerfvuil wat je tegenkomt. Je leert hiermee je kind dat dieren van rondzwervend vuil erg ziek kunnen worden en dat zullen ze meenemen in hun verdere leven. Een beter milieu begint bij jezelf! Goed handen wassen bij thuiskomst en de tas met vuil gezamenlijk in de vuilnisbak doen.
  Je zult merken dat buiten zijn ontspanning geeft, energie en afleiding van de dagelijkse beslommering. En nog een bijkomend voordeel: het is goed voor je weerstand! En dat is tegenwoordig erg belangrijk om goed op peil te houden, niet alleen van jezelf, maar van het hele gezin.
 2. Ga eens naar een andere speeltuin
  Vaak kunnen kinderen zich urenlang vermaken in de speeltuin, maar soms hebben ze geen zin om naar de speeltuin te gaan. Een reden kan zijn dat ze er al vaak zijn geweest en er weinig uitdaging in zit. Ga dan eens naar een andere speeltuin, in de buurt of wat verder weg. Het is hierbij handig dat je van tevoren wat opties bedenkt waar je naartoe kunt gaan. Een andere speeltuin stimuleert de creativiteit van je kids en wie weet komen ze andere kinderen tegen met wie ze leuk kunnen spelen. Zelf kan je lekker op een bankje zitten als ze lekker aan het spelen zijn, boekje of tijdschrift erbij, zodat je een oogje in het zeil kunt houden en toch even tijd voor jezelf hebt.
  Buiten ravotten, nieuwe dingen ontdekken, vies worden; het helpt bij de ontwikkeling van je kind en het stimuleert het immuunsysteem van je kind.
 3. Zet een speurtocht uit
  De ultieme spanning voor een kind; een speurtocht! Doe je dit met stoepkrijt, dan is het leuk om onderweg eens een opdracht er tussendoor te doen. Bijv. Zing een liedje of wacht 10 tellen. Je kunt ook met gekleurd touw een route aangeven. Denk er dan wel aan dat je het na afloop weer opruimt. Als extra stimulans kan je aan het einde een prijs geven. Dit kan een verwennerij zijn in de vorm van een snoepje, maar misschien heb je nog kleine cadeautjes in huis die het goed doen als prijs. En als de leeftijd van je kind het toelaat, draai de rollen eens om! Dus laat je kind de speurtocht eens uitzetten en laat je verrassen door zijn of haar denkwijze.
  Checklist speurtocht:
  v Stoepkrijt of gekleurd touw
  v Cadeautje(s)
  Mochten de weergoden roet in het eten gooien waardoor het niet mogelijk is om buiten de speurtocht te doen, verzin dan iets om het binnen te doen. Bijv. met vellen papier en een plakbandje. Je kunt per kamer een opdracht (laten) beschrijven.
 4. Speel hide and seek
  Voor jong en oud blijft verstoppertje spelen een spannende en leuke bezigheid. Wist je overigens dat je dit ook heel goed met voorwerpen kunt doen? In huis of buiten? Zoek samen 1 of meerdere voorwerpen uit en bepaal wie deze mag verstoppen. Met de aanwijzingen ‘koud’ (je bent niet in de buurt van het verstopte voorwerp) of ‘warm’ (je bent in de buurt) kan je helpen om het voorwerp sneller te vinden.
 5. Maak samen een leuk fruithapje
  Fruit eten is gezond, maar lang niet altijd leuk. Probeer eens samen een leuk fruithapje te maken, waarbij je je kind (afhankelijk van de leeftijd) het fruit zelf laat snijden en het fruithapje klaar laat maken. Tussendoor snoepen is hierbij toegestaan! Als je via Google zoekt op bijvoorbeeld gezonde, verantwoorde traktaties, dan vind je de meest leuke en creatieve fruithapjes. Kies er 1 uit, of laat je kind kiezen, en ga deze maken. Dan ben je én samen leuk bezig én de vitamines helpen de weerstand van jou en je kind te ondersteunen!