Vlierbessen uit grootmoeders tijd

“Vroeger maakte mijn oma altijd zelf vlierbessensap. Aan het einde van de zomer trok ze er op uit, vergezeld van een grote emmer en een tuinschaar. De vlierbessen waren rijp genoeg om geplukt te worden. En wat maakte ze daar dan heerlijke vlierbessensap en vlierbessenjam van. Toen wist ik nog niet dat ze er ook lekkere vlierbessenjenever van wist te brouwen. Aangezien ze een grote voorraad nodig had om de winter mee door te komen en de enkele vlierbessenstruik in haar eigen tuin niet voldoende was, werden er hele tochten georganiseerd op zoek naar het zwart/paarse goud. Wij mochten dan mee en wat vond ik dat een geweldige ervaring. Tijdens de vlierbessenexpeditie vertelde mijn oma mooie verhalen over hoe gezond de vlierbessen waren voor je weerstand. En in een ander verhaal wist ze ons uit te leggen dat er ook vlierbessen zijn, de groene die nog niet rijp waren, die niet zo gezond voor je zijn. Wij moesten dan de trossen met de meeste donker paarse bessen opzoeken. Spelenderwijs leerde we op die manier de voordelen van de vlierbessen uit grootmoeders tijd. Nu ik zelf moeder ben, ga ik er ook met mijn kinderen op uit. En probeer ik op deze manier de traditie in ere te houden. Voor het gemak neem ik in de herfst en winterperiode elke dag een eetlepel Sambucol Extra Defence, omdat daar naast het vlierbessenextract ook nog extra vitamine C en zink in zit. Mijn kids krijgen zelf de Kids Kauwtabletten, die vinden ze heerlijk. En de vlierbessenjam vinden ze het lekkerst op een pannenkoek.”